KYC

Know Your Customer (KYC) är en process där en organisation verifierar identiteten hos sina kunder för att förhindra penningtvätt och finansiell brottslighet. Detta innebär att organisationen samlar in och verifierar information om sina kunder, inklusive deras namn, adress, födelsedatum och annan relevant information. Denna process kan innebära att kunderna måste visa upp ett giltigt ID-dokument, som ett pass eller körkort, eller genomföra en kreditupplysning.

KYC-processen är vanligt förekommande inom finansiella tjänster, som bankverksamhet och investeringar, men det är också vanligt inom kryptobranschen, där det kan användas för att verifiera identiteten hos kunder som handlar med kryptovalutor. Det är främst centraliserade kryptobörser som kräver KYC för att köpa och sälja kryptovalutor som Cardano. En decentraliserad exchange där olika kryptovalutor växlas med varandra kräver ingen KYC.

Det finns också Anti-Money Laundering (AML) lagar och regler som kräver att företag som erbjuder finansiella tjänster genomför KYC-processer för att hjälpa till att förhindra penningtvätt och annan finansiell brottslighet.

Kort sagt: KYC behövs oftast när du vill köpa kryptovalutor för vanliga pengar, till exempel från ett kreditkort eller bankkonto.