Stake

Cardano-staking

Cardano använder sig av Proof of Stake (PoS) i sin konsensusprocess, vilket innebär att validerare som bekräftar transaktioner och säkerställer nätverkets integritet måste låsa upp, eller ”staka”, sina tillgångar. Du som vanlig användare också kan ”staka” dina ADA (Cardanos valuta), genom att delegera dem till en Staking Pool för att tjäna extra ADA. Cardanos staking har en stor fördel i och med att du inte behöver låsa upp dina tillgångar för att staka dem, till skillnad från andra PoS-blockkedjor.

För att staka Cardano behöver du först skaffa dig en plånbok som stöder Cardano, till exempel Daedalus eller Eternl. Sedan kan du välja en staking pool via plånboken eller en webbplats så som Pool.pm. Ju mer ADA du stakar, desto högre belöningar betalas till dig.

Hur väljer jag en Cardano Staking Pool?

Det finns många bra pooler att välja mellan och utdelningen jämnar ut sig ganska väl över en längre tidsperiod, så det kan vara värt att välja en pool som erbjuder andra fördelar, eller som har ett mål du stöttar (till exempel välgörenhet). Vissa staking pools delar ut andra tokens än bara ADA, så att du kan tjäna extra genom att delegera till dem.