Bästa plånböckerna för Cardano

Det finns många Cardano-plånböcker att välja bland. De kan skilja sig i t.ex. funktioner, dApp-stöd, utseende, plattform och hastighet, så här jämför vi de bästa och mest populära plånböckerna för att du ska kunna hitta rätt Cardano-plånbok.

Eternl

Eternl

Web

Chrome

Android

iPhone

Nami

Nami

Chrome

Flint Wallet

Flint Wallet

Chrome

Android

iPhone

Gero Wallet

Gero Wallet

Chrome

AdaLite

AdaLite

Web

Yoroi

Yoroi

Chrome

FireFox

Android

iPhone

Daedalus

Daedalus

Windows

macOS

Linux

Ledger

Ledger

Hårdvara

Trezor

Trezor

Hårdvara

Typer av Cardano-plånböcker

Det finns flera olika typer av krypto-plånböcker som kan användas för att lagra Cardano (ADA). Några av de vanligaste är:

  • Mjukvaruplånböcker: Dessa är plånböcker som kan laddas ner som en app till en dator, webbläsare eller mobiltelefon. Mjukvaruplånböcker lagrar dina privata nycklar på enheten, i ett krypterat format.
  • Hårdvaruplånböcker: Dessa är fysiska enheter som används för att lagra dina privata nycklar offline. De är säkrare än mjukvaruplånböcker eftersom de inte är direkt kopplade till internet, vilket minskar risken för hackning. Exempel på hårdvaruplånböcker för Cardano inkluderar Ledger och Trezor.
  • Webbläsartillägg: Plånböcker som installeras som tillägg till och används via din webbläsare. Det är en populär typ av plånbok för Cardano, eftersom det gör det väldigt enkelt att använda dAppar (decentraliserade appar). Populära plånböcker som webbläsartillägg inkluderar Eternl, Flint och Nami.
  • Webbplånböcker: Plånböcker som lagrar privata nycklar online och används direkt via webbläsaren. De är snabba och lätta att använda, men för maximal säkerhet rekommenderas en lokal plånbok. AdaLite är en pålitlig webbplånbok för Cardano.
  • Pappersplånböcker: En enkel metod för att lagra privata nycklar offline, genom att skriva ner eller skriva ut dem på papper. Det är viktigt att förvara pappersplånböcker på säker plats för att undvika att de förloras eller stjäls. Vissa engraverar nycklarna på bitar av metall för extra hållbarhet.

Det är viktigt att välja en plånbok som passar ens egna behov och som är kompatibel med Cardano-nätverket. Det är också viktigt att säkerhetskopiera plånboken och att hålla privata nycklar säkra. För ökad säkerhet kan man använda olika plånböcker för olika ändamål, t.ex. en hårdvaruplånbok för långtidsförvaring och en mjukvaruplånbok för att köpa/sälja/byta tokens.

Full Node Wallet vs. Light Wallet

Utöver de olika typerna ovan så finns det en till viktig skillnad mellan olika Cardano-plånböcker, nämligen om det är en ”full node” eller ”lätt” plånbok. En ”Full Node Wallet” synkroniseras med blockkedjan, vilket innebär att en fullständig kopia av hela blockkedjan laddas hem till enheten som kör plånboken.

Fördelen är att plånboken fungerar precis som en vanlig relay-nod och kan interagera direkt med nätverket, så att transaktioner går fortare. Nackdelen är att det kan ta väldigt lång tid att synkronisera plånboken, särskilt den första gången, samt att en full node använder mer datorkraft och bandbredd. En ”full node”-plånbok lämnas ideellt igång 24/7 för att hållas synkroniserad och för att hjälpa nätverket.