Staking Pools

Staking Pools är enskilda eller grupper av datorer som används i Proof of Stake (PoS) konsensusmodeller för att validera transaktioner och säkra blockchain-nätverket. Vem som helst kan skapa en staking pool för att tjäna ADA, genom att skapa nya block i blockkedjan. Ju högre stake, desto större chans att få skapa ett block.

För många vanliga användare kan det vara svårt att samla tillräckligt med kryptovaluta för att ha en rimlig chans att få skapa nya block, så de väljer att delegera till en staking pool istället.

Användare delegerar sin kryptovaluta till en staking pool och den kollektiva staking-makten i poolen används för att öka chanserna att bli utvald att skapa ett block. När ett block skapas, delar poolen ut belöningarna proportionellt mellan alla medlemmar i poolen.

I de flesta nätverken måste användaren låsa sin kryptovaluta i en viss tidsperiod, men Cardano använder så kallad ”liquid stake”, vilket innebär att du kan spendera eller flytta dina tokens när och var du vill, även om du har delegerat dem.

Det är bra att läsa igenom den individuella staking-poolens villkor och avgifter, eftersom det kan variera från pool till pool.